Ir pagājuši vairāk nekā 2 gadi, kopš savā vasaras mājā uzstādīju skursteņa plīti. Ne jau tāpēc, ka tagad sūdzētos par sliktu vilkmi skurstenī – tas vienmēr pūš kā “turbīna”, bet saskaņā ar noteikumiem reizi divos gados ir nepieciešams veikt skursteņa apkopi un pārliecināties, vai uz caurules sieniņām nav nosēdumu.
Pirms diviem gadiem tīrīju pirts skursteni. Un tikai mēnesi pirms tīrīšanas es nolēmu paspēlēties ar ilgu kurināšanu pirts plīti. Ak velti es tad nolēmu eksperimentēt, jo burtiski pēc 10 kurināšanām dūmi sāka iet ļoti slikti. Vizuāli pārbaudot skursteni, caurule bija stipri aizsērējusi ar sodrējiem, nācās tīrīt.
Un tagad, pēc 2 gadiem, aktīvi dedzinot malku ar atvērtiem aizbīdņiem, skurstenis izrādījās pilnīgi tīrs un tas mani iepriecināja. Starp citu, es pirts krāsnī liku tikai bērza malku.
Šī bija mana pirmā reize, kad tīrīju skursteni mājās. Jūs pamanījāt, ka man ir īpaša ģeometrija ar diviem 45° pagriezieniem. Man bija jāstrādā tik smagi, lai caurules gals būtu augstāks par kores, un pati konstrukcija būtu izturīga pret vēju.
Tādu skursteni kā man var tīrīt tikai ar elastīgu vārpstu, kuras galā ir birstīte.
Zīmes 13. novembrim: ko drīkst un ko nedrīkst darīt šajā dienā
Tīrot cauruli, izlidoja maz sodrēju, lai gan domāju, ka būs vēl.
Lasi vēl: Iemācījos uzreiz notīrīt jaucējkrānu no aplikuma ārpusē un pelējuma no iekšpuses: nekas nav jāskrūvē
Acīmredzot tik maz sodrēju nogulsnējās tāpēc, ka degšana notiek galvenokārt aktīvi un ar atvērtiem amortizatoriem.
Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…
Tevi noteikti interesēs
- Cilvēki, kuri aiziet pensijā laimīgi un paliek tādi arī ilgtermiņā, parasti piekopj šos 7 ikdienas paradumus
- Sešas ķīniešu zodiaka zīmes 2025. gada 14. decembrī piesaistīs īpašu veiksmi un labklājību
- 2025./ 2026. gada ziemas modes “antitrendi”: novecojošas “kombinācijas”, par kurām šajā sezonā varat aizmirst
- “Mēs ar Valdi nolēmām tev neko nedāvināt. Mūsu dēls jau tā apber tevi ar dāvanām”, teica vīramāte manā dzimšanas dienā
- Dabas pētnieks Ilmārs Tīrmanis brīdina latviešus: ”Ja sākāt, tad nedrīkst to pārtraukt līdz pat pavasarim”
- Svētku deserts, ko viesi vienmēr apēd pirmo: pagatavojams vieglāk nekā “Napoleons”, bet garšo vēl labāk par torti











